lördag 28 februari 2009

Nu får vi ACTA oss


"Ett nytt internationellt avtal är på väg att ge tullen behörighet att genomsöka mediaspelare i jakt på piratkopierat material. Resenärer kan komma att uppmanas lämna över MP3-spelare, bärbar dator och mobiltelefon för kontroll vid utlandsresa."

Detta kunde man läsa i Svenska Dagbladet 22 februari. Tydligen har ett antal länder som USA, Japan och EU-länderna i hemlighet ingått ett internationellt avtal (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) som ska göra det lagligt för tullpersonal att snoka igenom våra privata ägodelar; syftet ska vara att lättare hitta och straffa fildelare. Omvärldens och även Sveriges invånares frihet blir ifrågasatt allt mer, världen blir allt mer övervakad av storebror och även om årtalet blev fel så kan man snart kalla "1984" för en sann profetia. Det är slut med privatlivet och eventuella hemligheter vi kan tänkas vilja dölja. Det här drabbar ju inte bara "pirater"; även personer som inte fildelar har väl någonting privat på sin dator eller iPod? Ska staten snart få gå igenom våra bokhyllor på jakt efter "olämpliga" böcker, eller leta efter anarkistpropaganda bland våra DVD-filmer? Ska bokbålen återvända? Kanske kommer människor som har "fel" åsikter eller en alltför skarp hjärna kastas i fängelse.

Det mest allvarsamma med ACTA är dock inte intrånget på våra privatliv, utan det faktum att detta avtal har försökts hållas hemligt för media och privatpersoner.

"USA och Japan tog initiativet till avtalet för två år sedan och kommissionen förhandlar för EU:s medlemmars räkning. En talesman för Bush-administrationen gjorde i höstas gällande att innehållet inte kommer att göras tillgängligt för allmänheten förrän parterna godkänt avtalstexten.

Om Obama-administrationen, liksom tidigare Bushs, har den inställningen kan det komma att bli omöjligt att besluta om ACTA på ett demokratiskt sätt.

ACTA fungerar i praktiken som lagstiftning och kommer att vara bindande för EU:s medlemsländer"

Med andra ord, skulle avtalet bli godkänd så måste alla EU-medlemmar (självklart även Sverige), utan att ifrågasätta, godkänna ACTA.
Varken politiker eller övriga medborgare skulle kunna ändra eller ta bort ACTA, i och med att det är "gubbarna högre upp" som bestämmer.
De enda sätten att slippa ACTA verkar vara att på något sätt hindra att avtalet klubbas igenom, eller att lämna EU; det senare verkar enklast.
Enligt Wikipedia skulle ACTA istället för att "rädda" en massa pengar som går förlorade för till exempel Apple, skapa ännu fler förluster i och med att 14-24 åringar i Storbritannien i genomsnitt har minst 840 låtar nedladdade från fildelningssajter på sina iPods, vilket är nästan hälften av alla låtar den här gruppen har på dem. Antagligen är det ungefär samma siffra i Sverige. I och med att fildelning är såpass vanligt idag att det kanske skulle kunna kallas för en del av kulturen, så skulle denna lagstiftning antagligen minska istället för att öka försäljningarna av olika mediespelare.

För den vanliga människan finns ingenting positivt med ACTA. De enda som tjänar på en eventuell överenskommelse är de som har makten, det vill säga de högst uppsatta (oftast korrupta) politikerna och finansgiganterna.
Om vi får lagar som gäller i hela världen, kommer det inte dröja särskilt länge innan en världsregering framträder, vilket kommer att sudda ut nationernas gränser; därför måste vi stoppa ACTA och liknande påhitt NU. För en totalt enad värld är detsamma som en jättelik diktatur- och det vill Astarea inte ha.

"Makt korrumperar. Absolut makt korrumperar absolut."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar